Dom
Tutaj jesteś

Jak prawidłowo użytkować blaty kuchenne kamienne?

31 maja, 2021 Dom blaty kamienne

Kamienne blaty kuchenne są piękne, trwałe i długowieczne. Ich wysokie walory estetyczne oraz nieskazitelny wygląd zależą jednak w dużej mierze nie tylko od wyboru materiału, lecz przede wszystkim od jego prawidłowego użytkowania i pielęgnacji w kolejnych latach. Kamień jest bowiem dość wymagającym materiałem, z którym należy umiejętnie się obchodzić, aby mógł odwdzięczyć się nam atrakcyjnym wyglądem i świetnymi właściwościami użytkowymi. Sprawdźmy, jak prawidłowo obchodzić się z blatami kuchennymi z kamienia.

Rodzaj kamienia warunkuje jego późniejsze użytkowanie

Blaty kuchenne kamienne mogą być wykonane na bazie różnych gatunków kamienia. Do najpopularniejszych należą granit, kwarcyt naturalny i konglomerat kwarcowy. Posiadają one właściwości, które pozwalają na ich w pełni bezpieczne użytkowanie w wymagających warunkach kuchennych. Znajomość materiału, z którego zrealizowane zostały nasze blaty oraz zasad jego użytkowania i pielęgnacji jest kluczem do zachowania blatów kuchennych w nieskazitelnym stanie przez cały okres ich użytkowania. Decydując się na blaty kuchenne kamienne, warto więc dowiedzieć się, czym charakteryzują się poszczególne gatunki kamieni oraz wybrać najbardziej optymalną dla nas opcję.

Korzystanie z kamiennych blatów kuchennych wymaga znajomości i przestrzegania kilku podstawowych zasad. Kamienne powierzchnie robocze należy regularnie czyścić (najlepiej robić to po każdym przygotowaniu posiłków), aby usunąć z nich resztki produktów spożywczych, krople płynów oraz inne zanieczyszczenia. Blaty kuchenne kamienne poleca się przecierać delikatną ściereczką z mikrofibry z dodatkiem neutralnego detergentu lub samej wody. Raz w tygodniu warto zdjąć z blatów wszystkie sprzęty i akcesoria oraz dokładnie oczyścić całą powierzchnię. Warto mieć na uwadze zasady użytkowania blatów, które są nieco odmienne dla poszczególnych gatunków kamienia.

blat kuchenny

Jak często należy poddawać impregnacji blaty kuchenne kamienne?

Kamień naturalny, aby przez cały okres eksploatacji zachowywał pożądane właściwości użytkowe oraz zachwycał niezmiennym, atrakcyjnym wyglądem, musi być okresowo poddawany zabiegowi impregnacji. Niepoddany temu zabiegowi kamień będzie bowiem chłonął brud i płyny, co negatywnie odbije się na jego estetyce oraz będzie mogło doprowadzić do powstania plam niemożliwych do usunięcia. Zamawiając blaty kuchenne kamienne w sprawdzonej, renomowanej firmie kamieniarskiej otrzymamy je od razu zaimpregnowane, co zwalnia nas z tego obowiązku na około rok czasu. Z zasady blaty z kamienia powinny być bowiem impregnowane co około 12 miesięcy.

Impregnat możemy z powodzeniem nałożyć samodzielnie pamiętając o dokładnym zapoznaniu się ze wskazówkami producenta produktu oraz równomiernym rozprowadzeniu preparatu na całej powierzchni blatów. Blaty kuchenne kamienne zazwyczaj impregnuje się dwukrotnie, czeka kilkanaście minut, a następnie usuwa nadmiar impregnatu miękką szmatką. Po impregnacji blaty mogą być użytkowane tak, jak wcześniej. Warto także pamiętać, że im częściej i intensywniej korzystamy z powierzchni roboczej, tym częstszej impregnacji będzie ona wymagała, gdyż warstwa ochronna będzie ulegała szybszemu ścieraniu.

admin

Redakcja eptsil.pl to grupa specjalistów związanych z ogrodem, domem, budownictwem. W naszych artykułach znajdziesz wiele przydatnej wiedzy i ciekawostek.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?