Ułatwia nam życie, oszczędza pieniądze i chroni delikatną skórę rąk, a do tego wyręcza z nielubianego obowiązku mycia naczyń. Zmywarka, bo o niej mowa, jest dziś uznawana za podstawowe wyposażenie każdej kuchni.
Jak z niej korzystać, żeby naczynia zawsze były domyte, a samo urządzenie służyło nam przez wiele lat?
Obsługa zmywarki jest tak naprawdę bardzo prosta. Wystarczy załadować do komory brudne naczynia, dodać środki czyszczące, wybrać program zmywania i wcisnąć przycisk start. Podczas gdy zmywarka będzie intensywnie pracować, by nasze naczynia lśniły czystością, my możemy przeznaczyć ten czas na odpoczynek. Choć użytkowanie zmywarki nie jest skomplikowane, większość osób nagminnie popełnia te same błędy. Przede wszystkim musimy pamiętać o niezbędnych detergentach. Oprócz tabletek myjących, należy dodać nabłyszczacz oraz sól ochronną, która skutecznie zmiękczyć twardą wodę.
Ważne jest również prawidłowe układanie naczyń.
Zmywarka posiada kosz górny na szklanki, kubki i mniejsze akcesoria kuchenne oraz kosz dolny przeznaczony na talerze, miski i garnki. Oprócz tego, w środku znajdziemy wyjmowany koszyk na sztućce lub dodatkową, trzecią szufladę. Układając naczynia należy pamiętać, by zachować między nimi minimalną przestrzeń. Zbyt ciasno ułożone talerze uniemożliwiają przepływ wody i w rezultacie zostaną niedomyte. Zwróćmy również uwagę, czy żadne z naczyń nie zahaczy o obracające się natryskowe ramię zmywarki. Na koniec warto wspomnieć, że zmywarka służy do mycia naczyń, więc nie musimy opukiwać brudnych talerzy przed włożeniem ich do komory. Jedynie większe resztki jedzenia powinniśmy zgarnąć do kosza.