Jedną z najbardziej popularnych oraz polecanych do amatorskiej uprawy w ogrodach i na działkach odmianą czereśni jest czereśnia Burlat. Może być ona uprawiana na terenie całego kraju, a drzewo w okres owocowania wchodzi już w trzecim roku po posadzeniu. Dlaczego warto zdecydować się na tę odmianę czereśni i co jeszcze należy o niej wiedzieć?
Czereśnia Burlat – owocowanie
Odmiana czereśni Burlat jest jedną z wcześniejszych odmian, jakie uprawiane są w Polsce. Już w połowie czerwca zaczyna ona dojrzewać, chociaż zbiór w pełni dojrzałych owoców następuje pod koniec tego miesiąca. Dojrzałe owoce charakteryzują się tym, że łatwo odchodzą od pestki, są średnio wrażliwe na pękanie, a przede wszystkim są niezwykle smaczne i duże. Zachwycają głębokim bordowym kolorem, a ich miąższ jest soczysty, mięsisty, zwarty oraz słodki. Owoce idealnie nadają się do bezpośredniego spożycia, chociaż wszelkie przetwory z nich wykonane również będą smakować wyśmienicie. Czereśnia Burlat jest zgodnie uznawana za jedną z lepszych odmian wczesnych.
Czereśnia Burlat – jakie stanowisko?
Czereśnia Burlat lubi lekko kwaśną glebę. Może być ona próchniczna, gliniasta lub piaszczysto-gliniasta. Powinna być też średnio wilgotna i żyzna. Warto zwrócić uwagę na fakt, że czereśnia ta przemarza już przy temperaturze -21 stopni, dlatego najlepiej sadzić ją w miejscu odpowiednio nasłonecznionym, a także zacisznym i osłoniętym od wiatru. Gleba musi być odchwaszczona oraz przekopana. Drzewka czereśni Burlat zaleca się sadzić wiosną i jesienią, ponieważ są wtedy uśpione (co ciekawe, te sadzone jesienią będą wymagały mniej podlewania). W lecie natomiast sadzi się drzewka owocowe w doniczkach. Korzenie rośliny nie powinny być zawinięte, dlatego dołek pod nią musi być sporej wielkości. Tuż po zasadzeniu czereśni należy ją podlać.
Czereśnia Burlat i jej pielęgnacja
W miejscu, w którym zasadzona będzie czereśnia Burlat, zaleca się użyźnienie gleby, na przykład nawozami albo obornikiem. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku nawóz potasowy, wapniowy albo fosforowy (przy wyborze należy kierować się zapotrzebowaniami gleby). Tuż po posadzeniu rośliny warto zasilać ją nawozem azotowym, ale tylko do czasu wzrostu. Warto pamiętać, że odpowiednie podcinanie czereśni pomoże w obfitszym jej owocowaniu. Istotne jest, aby robić to w pogodny dzień z dodatnią temperaturą, a najlepiej w okresie wczesnej wiosny. Narzędzia powinny być odpowiednio ostre oraz czyste, a ucinając gałązkę, należy robić to pod lekkim skosem wzdłuż wzrostu pąka.