Szafy chłodnicze to element wyposażenia, którego nie może zabraknąć w restauracjach, sklepach czy też cukierniach. Szafa chłodnicza to gwarancja bezpiecznego przechowywania żywności, a co za tym idzie zachowania jej świeżości i bezpieczeństwa. Każda szafa chłodnicza znajdująca się w miejscu publicznym ma chronić jakość produktów i zapewnić najwyższy poziom oferowanych usług. Jakie kwestie wziąć pod uwagę przy wyborze szaf chłodniczych? Jakie wybrać do sklepów spożywczych, a które sprawdzą się w profesjonalnej gastronomii? Chętnie podpowiemy.
Szafy chłodnicze – zastosowanie jako pierwsze kryterium wyboru
Na rynku szafy chłodnicze dostępne są w wielu modelach. Podstawowe wyposażenie lokalu powinno odpowiadać zastosowaniu, a także potrzebom właściciela, pracowników i klientów. Profesjonalne szafy chłodnicze to inwestycja na długie lata, dlatego warto dokonać skrupulatnie przemyślanego zakupu. Jeśli szafa chłodnicza ma służyć na zapleczu lokalu gastronomicznego, warto postawić na większe, bardziej funkcjonalne urządzenia. Dużym atutem będzie łatwość obsługi, a także określony zakres temperatur. To od rodzaju przechowywanej żywności uzależniony będzie dobór odpowiedniej temperatury. Jeśli natomiast szafa chłodnicza będzie wykorzystywana w postaci lodówek w sklepach czy barach, warto postawić na wersje przeszklone. Przeszklone szafy chłodnicze pozwolą klientom w łatwy sposób wybrać asortyment, a same produkty będą doskonale wyeksponowane. Szafa chłodnicza przeszklona to gwarancja oszczędności energii. Widoczne produkty eliminują konieczność częstego otwierania drzwiczek.
Szafa chłodnicza – rodzaje chłodziwa mają znaczenie
Jeszcze do niedawna szafy chłodnicze były wykonywane bezrefleksyjnie, a wykorzystany w nich freon HCFC miał niszczący wpływ na warstwę ozonową ziemi. Z biegiem czasu zaczęto zauważać negatywny wpływ chłodziarek, dlatego powzięto kroki w celu zapewnienia proekologicznych rodzajów chłodziw. Profesjonalne szafy chłodnicze są więc w pełni bezpieczne dla środowiska. Warto zwrócić szczególną uwagę na związki o oznaczeniu R290, a więc propan. Naturalnie występująca substancja pozostaje bez wpływu na środowisko naturalne. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku izobutanu oraz tetrafluoroetanu. Warto również zwrócić uwagę na układ chłodzenia, zwłaszcza w przypadku dużych wersji szaf.
Szafy z wysokiej jakości stali nierdzewnej – gwarancja niezawodności
Stal nierdzewna to materiał niezwykle trwały, odporny na uszkodzenia, idealny do lokali gastronomicznych. Przygotowanie produktów spożywczych w różnych temperaturach może wpływać na żywotność kuchennego sprzętu. Liczne zmiany temperatur, wilgotność powietrza czy częste użytkowanie to warunki, na które odporna jest stal nierdzewna. Materiał nie ulga korozji pod wypływem różnych, nawet najbardziej wymagających warunków. Na rynku dostępne są wersje wykonane ze stalowej blachy malowanej proszkowo na dowolny kolor. Daje to szansę wyboru takiej wersji, która idealnie wpasuje się w aranżację wnętrza. Szafy chłodnicze ze stali nierdzewnej są łatwe w czyszczeniu, co ma szczególne znaczenie dla utrzymania odpowiedniego poziomu higieny.
Dobierając szafę chłodniczą nie sposób pominąć również kwestii rozmiaru. Większe urządzenia, z podwójnymi drzwiami to idealny wybór dla przestrzennych lokali. Pojemność lodówki powinna mieć kluczowe znaczenie dla restauracji. Mniejsze, zgrabne, przeszklone wersje to idealny dodatek, pomocny zarówno dla klientów, jak i obsługi sklepu lub baru. Dobór odpowiedniego urządzenia to nie lada wyzwanie. Dobry wybór docenią z pewnością zarówno klienci, jak i pracownicy.
Materiał zewnętrzny